Blogi: Abdirahman (Abu) Mohamud Yusuf 20.1.2025
Työelämässä arvostetaan usein vain mitattavia asioita ja samalla paljon tärkeää jää huomioimatta. Olemmeko unohtaneet esim. yhteistyön ja yhteisöllisyyden – nuo näkymättömät voimavarat, jotka ovat yhtä elintärkeitä kuin ilma, jota hengitämme. Ilman yhteistyötä tiimit, projektit ja yritykset eivät voi menestyä – yksin jäämme hajanaisiksi ja heikoiksi.
Yhteistyö yritysmaailmassa
Suomessa on yli 280 000 yritystä, joista 94 % on pieniä tai mikroyrityksiä. Nämä yritykset muodostavat talouden perustan, mutta niiden mahdollisuudet kasvaa ja menestyä riippuvat usein yhteistyön voimasta. Yksinään pienyrittäjä voi kamppailla resurssien ja näkyvyyden puutteen kanssa, mutta yhdessä yrittäjät voisivat jakaa osaamista, kustannuksia ja verkostoja.
Esimerkiksi Saksassa klusterimallit, kuten Baden-Württembergin autoteollisuuden keskittymät ja Baijerin teknologiateollisuus ovat osoittaneet, että pienyritysten yhteistyö voi tuottaa merkittävää kasvua. Yritykset, jotka tekevät yhteistyötä, ovat innovatiivisempia ja kilpailukykyisempiä kuin ne, jotka toimivat yksinään. Suomi voisi ottaa oppia näistä malleista luomalla alustoja ja ohjelmia, jotka rohkaisevat pienyrityksiä enemmän yhteistyöhön.
Yhteistyö koulutuksessa
Yhteistyö ei synny itsestään työelämässä, se opitaan. Suomalaisten oppilaitosten tulisi ottaa yhteistyötaidot osaksi jokaisen opiskelijan oppimispolkua. Tarvitaan enemmän tiivistä ja rajoja ylittäviä mentorointiohjelmia, yhteisprojekteja ja yritysyhteistyötä. Ne voisivat auttaa opiskelijoita ymmärtämään, miten suuria saavutuksia syntyy yhdessä. Maailman talousfoorumin mukaan yhteistyökyky on yksi tulevaisuuden kriittisimmistä taidoista. Se on taito, jota ilman ei voi menestyä muuttuvassa maailmassa.
Yhteistyö yhteiskunnan moottorina
Yhteistyö ei hyödytä vain yrityksiä tai oppilaitoksia – se on koko yhteiskunnan moottori. Se rakentaa luottamusta, vähentää vastakkainasetteluja ja luo uusia mahdollisuuksia. McKinsey & Companyn tutkimuksen mukaan yhteistyökykyiset organisaatiot ovat 20 % tuottavampia kuin muut. Suomessa yhteistyö voisi olla avain kestävään talouskasvuun ja taloudelliseen hyvinvointiin.
Yhteistyö on valinta
Yhteistyö ei ole vain tapa toimia, se on tahdontila. Se on valinta luottaa, jakaa ja kasvaa yhdessä. Suomessa on aika tunnistaa yhteistyön arvo ja merkitys yhteiskunnalle. Antaa sille paikka, jonka se ansaitsee. Olipa kyse pienyrityksistä, suuryrityksistä tai yksilöistä, yhteistyö on voima, joka voi nostaa meidät seuraavalle tasolle.
Voit jakaa LinkedInissä kanssamme niitä ajatuksia, joita tämä blogi herätti!
Kirjoittaja, Abdirahman Mohamud Yusuf, “Abu”, on suomalainen agronomi ja maatalousekonomisti. Hän työskentelee yrittäjänä Burgal Oy:ssä.
Abun intohimona on hiljaiset signaalit, teknologiat ja talous. Ne ovat avainasemassa hänen missiossaan rakentaa tulevaisuuden työelämää. Abu tunnetaankin hänen syvällisestä ymmärryksestään työmarkkinoiden kehityksestä ja yhteiskunnan muutostrendeistä.
Voit lukea lisää Abun ajatuksista LinkedInistä ja Facebookista. Voit myös kuunnella Abu Talk’sta Abun ja hänen vieraidensa mielenkiintoisia keskusteluja.