Blogi: Laura Sarparanta 8.5.2023
Jollekin se on toimeentuloa. Jollekin se on työskentelyä tärkeäksi kokemiensa arvojen tai kutsumuksen puolesta. Joillekin se tuo leveän leivän ja uraputken. Joku joutuu tekemään useampaa työtä pärjätäkseen. Joillekin se on tarkasti määritelty lähityö. Joillekin se tarjoaa mahdollisuuden etäillä. Joillakin työpaikoilla asiat junnaavat paikoillaan. Joillakin työpaikoilla ainut pysyvä asia on jatkuva muutos. Joillain työpaikoilla on työpaikkakiusaamista. Joillain työpaikoilla jäädään chillailemaan työystävien kanssa.
No niin, saatte jo kiinni siitä, mitä ajan takaa. Kun käytetään sanaa työelämä, yhtä ainutta todellisuutta ei ole olemassa. Variaatio on valtava. Julkisessa keskustelussa puhutaan paljon työllisyydestä ja tuottavuudesta. Miten työelämästä saa parhaimmat tehot irti?
Olen työskennellyt TYÖ2030 ohjelmassa, jonka virallinen ohjelmakausi päättyi maaliskuun lopussa. Kun kokosimme ohjelmakauden tärkeimpiä oppeja päätöswebinaariamme varten, halusimme ongelmien sijaan korostaa ratkaisuja. Mielestämme parempaa – ja tuottavampaa – työelämää saadaan keskittymällä seuraaviin viiteen asiaan:
Luottamuksen vahvistaminen
Vuoropuhelun lisääminen
Yhdessä oppimisen mahdollistaminen
Luovuuden vapauttaminen
Johtamisen kehittäminen
Ensinnäkin, luottamus on koko suomalaisen työelämän supervoima. Meillä on matala hierarkia ja ihmisen sanaan voi yleensä luottaa. Luottamusta ylläpidetään vuorovaikutuksella ja vuoropuhelulla. Sitä kautta vahvistuu yhdessä toimimisen kulttuuri. Se puolestaan luo pohjaa kykyyn uudistua, siihen kannustamiseen ja uuden oppimiseen. Työelämässä syntyy innovaatioita, kun uskalletaan kyseenalaistaa vanhaa ja ajatella hieman toisin kuin aiemmin. Sen lisäksi, että haetaan näkemyksiä muualta ja ollaan avoimia uusille vaikutteille, luovuus ja uudistaminen vaatii luottamusta, yhteistoimintaa ja itseluottamusta. Ja lopulta, jos johtaminen mahdollistaa hyvän yhteishengen, on lähes kaikki mahdollista.
Uskon vahvasti, että vaikka yhteiskunnan tasolla työelämän lopputulosta mitataan tietysti euroissa, työelämän laatu on kaiken pohjalla. Ilman sitä ei nimittäin niitä ”viimeisiä kriittisiä” euroja saada tiristettyä työelämästä irti. Yrityksethän eivät tee itse mitään, kaiken tekevät ihmiset. Ja ihmiset voivat paremmin – ei jos, vaan – kun työelämän laatuun panostetaan. Nostetaan siis jatkossakin omilla työpaikoillamme työelämän laatuun panostaminen keskiöön.
Tervetuloa mukaan keskusteluun LinkedInissä.
Kirjoittaja, Laura Sarparanta, on työskennellyt TYÖ2030 -ohjelmassa ”hankkeiden parhaana kaverina” ja virallisesti tittelillä työelämän kehittämiskonsultti. Loppuwebinaarin julkaisuun, jossa viisi ratkaisua on esitelty taustoineen sekä niihin kehitettyihin työkaluihin voi tutustua linkistä: TYÖ2030-ohjelman päätöswebinaari esitteli viisi ratkaisua menestyvään työelämään. Jaamme ohjelmassa syntyneitä innovaatioita ja ratkaisuja www.tyo2030.fi ja LinkedInissä.