Kohti hölynpölytöntä työtä

Kohti hölynpölytöntä työtä

mennessä | huhti 14, 2025 | Työelämän kehittäminen | 0 Kommenttia

Blogi: Jyri Juusti 14.4.2025

Työn kuormittavuus ei aina johdu pelkästään työn määrästä, vaan hallinnan tunne voi kadota epätietoisuuteen ja yksityiskohtien hurlumheihin. Siksi olisi hyvä rakentaa yhteistä ymmärrystä työstä ja karsia hölynpölyä. Parempi ajattelu johtaa parempaan toimintaan. Omaa työtä ja sen muutoksia on kannattaa peilata kaikkeen siihen, mitä tässä mielenkiintoisessa ja kompleksisessa maailmassa kehkeytyy.

Jaetun ymmärryksen luominen (sensemaking) auttaa kaikkia etenemään samaan suuntaan. Se tarkoittaa yhteistä ajattelua, muuttuvan ympäristön jäsentämistä sekä toimintakartan rakentamista.

Myös muotoilijoiden ajatukset voivat tukea olennaisen löytämistä. Esimerkiksi englantilainen muotoilija Jasper Morrison korostaa yksinkertaisuutta ja käytännöllisyyttä käsitteillä supernormal ja no-nonsense. Hänen mukaansa tavallinen voi olla poikkeuksellista – hyvä muotoilu ei kaipaa prameutta, vaan syvällistä ymmärrystä käytöstä ja kontekstista.

Joskus työn sujuvuuteen ja kuormittavuuteen liittyvät ratkaisut ovat yksinkertaisia, mutta joskus täytyy ajatella enemmän ja systeemisemmin.

Pelkkä reagointi ei riitä, mikäli arjen häiriöt alkavat toistua ja muodostua ilmiöiksi. Tällöin pitää oppia ennakoimaan ja tiedon pohjalta reagoimaan. Joskus on puolestaan syytä miettiä sitä, millaiset organisoitumisen, kommunikoinnin tai johtamisen rakenteet tuottavat haitallisia ilmiöitä. Näitä rakenteita pitää tarvittaessa pyrkiä muotoilemaan. Aina tämäkään taso ei riitä, vaan pitää pohtia sitä, millaiset oletukset ja ajattelutavat vaikuttavat siihen, miten systeemiä pidetään yllä. Ajattelutavat voivat vaatia muodonmuutosta.

Minulle hölynpölyttömyys työssä tarkoittaa ainakin pyrkimystä erottaa isot ja pienet asiat toisistaan ja jatkuvaa reflektointia: kenelle, miksi, mitä ja miten työtä tehdään.

Aika moni yhteisö hyötyisi myös siitä, että yhdessä muodostettaisiin riittävää käsitystä seuraavista asioista:

  1. Millaista hyötyä asiakkaille olemme tuottamassa?
  2. Miten työ virtaa tämän asiakashyödyn suuntaan?
  3. Mitä ovat ne kriittiset pisteet asiakashyödyn ja työntekijöiden työn sujuvuuden ja mielekkyyden osalta, joissa tulisi onnistua?
  4. Miten hyvin yhteistyö, työnjako, osaaminen, työvälineet (ml. ajattelutavat) tukevat sitä, että työ virtaa haluttuun suuntaan?
  5. Mitä häiriöitä ja jännitteitä työssä on? Miksi? Miten tarkastelemme ja ratkomme niitä yhdessä?
  6. Miten varmistamme sen, että kukaan ei jää tiukoissa paikoissa yksin?

Heräsikö ajatuksia tai muistuiko mieleesi kokemuksia, joita haluaisit jakaa kanssamme? Se onnistuu LinkedInissä.

Kirjoittaja, Jyri Juustilla, on pitkä kokemus työkykyjohtamisen kehittämisestä. Jyrin mielestä pelkkä yksilöiden tankkaaminen ei riitä, vaan tarvitaan rohkeutta ja uteliaisuutta tarkastella yhdessä organisaation toimintaa ja sen jännitteitä.

Jyri työskentelee Novetos Oy:n valmentajana ja työnohjaajana tukien työyhteisöjä ja johtoa jäsentämään seuraavia asioita:
• Millaista on sujuva ja säällinen työ organisaation nykyisessä tilanteessa?
• Millaiset käytännöt tukevat yksilöiden ja yhteisön työkykyä?
• Millaiselle johtamiselle ja lähijohtamiselle on tarvetta työn ja organisaation muuttuessa?

Jyrin yhteystiedot löydät: Novetos Oyn sivuilta.