Kirjaesittely: Marjo Pihlajaniemi 16.4.2025
Yritykset kehittyvät muutosten kautta, mutta missä on vika, kun suurin osa muutoksista epäonnistuu? Usein yritysten johdossa todetaan, että suunnitelma oli hyvä, mutta se kohtasi muutosvastarintaa. Lähdin selvittämään kirjassani ”Kuuntele duunaria & menesty”, mitkä ovat ne syyt, jotka saavat työntekijät vastustamaan muutosta. Tutkimusten ja kirjallisuuden lisäksi haastattelin kirjaani varten 22 duunariammatissa toimivaa ihmistä. Kaikilla oli lähivuosilta kokemusta työpaikan muutosprosesseista.
Kirjani keskittyy erityisesti duunareihin. Heidän osuudestaan muutosten onnistumiseen puhutaan aivan liian vähän, vaikka duunarit ovat juuri niitä, joiden työtä ja arkea yleensä muutoksissa muotoillaan, siirrellään ja ”tehostetaan”.
Ensimmäinen havaintoni oli, että on edelleen valitettavan yleistä, että työntekijöiden työnkuvia ja työnkulkua muokataan eri muutosprosesseissa tuntematta niitä kovin syvällisesti. Tämä näyttää korostuvan erityisesti duunarien töissä, koska henkinen ja fyysinen etäisyys komentoketjun ääripäiden välillä on usein pitkä. Tyypillisesti duunareiden työhön liittyy paljon vaiheita tai toimintaa, jota ei ole kirjattu mihinkään.
Toinen keskeinen havaintoni oli, ettei muutos tuo useinkaan mitään positiivista työntekijöiden työhön. Muutettavat asiat ja muutoksen tavoitteet asettaa johto. Haastatteluissa nousi esille, että johdon lanseeraamia muutoksia tuli duunareille nopeaan tahtiin, mutta samaan aikaan työntekijöiden omat huomiot kehitettävistä asioista jäävät toteuttamatta, esim. työvälineiden korjauksiin liittyen. Työntekijöiden osuudeksi jää toteuttaminen – huolimatta siitä, kuinka mielekkäänä tai hyödyllisenä he muutosta pitävät.
Kolmas keskeinen havaintoni oli, etteivät työntekijät ole oikeasti muutosvastarintaisia. Jos muutosten saamaa vastaanottoa halutaan parantaa, on ensisijaisen tärkeää, että muutoksen suunnittelijat tuntevat työn arjen, jota he muokkaavat. Lähes kaikki haastateltavat olivat ehdottaneet itse jotain muutosta joko omaan työhönsä tai koko organisaatioon.
Jos siis muutosvastarintaa halutaan vähentää, on työntekijöiden saatava osallistua jo muutoksen suunnitteluun. Itse nostan viestinnän ammattilaisena esille vuorovaikutuksen merkityksen. Liian usein mietitään, mitä pitää tiedottaa ja milloin, kun muutoskestävyyttä lisäisi sen pohtiminen, miten tiedotetaan. Usein ihmiset muistavat vielä vuosienkin jälkeen muutoksen syitä ja tavoitteita paremmin, millaisia tunteita he kokivat prosessin eri vaiheissa.
Voit tutustua kirjaan ja myös tilata sen kustantajan verkkokaupasta. Löydät kirjan myös muista verkkokaupoista.

Kirjoittaja, Marjo Pihlajaniemi, on työskennellyt pitkään työntekijöiden edunvalvonnassa. Hän on päässyt työssään syvälle suomalaisten duunareiden ja heidän johtamisensa ydinkysymyksiin sekä seurannut läheltä erilaisia työpaikkojen muutosprosesseja.”
Voit lukea lisää Marjon ajatuksista LinkedInistä.