Blogi: Tomi Kasurinen 31.3.2025
Uudistuminen ei ole muutoskyvykkyyttä. Se on kykyä luoda uutta. Vanhentuneet rakenteet, varman päälle pelaaminen ja jatkuva ”odotetaan vielä hetki” -mentaliteetti tappavat organisaatioiden elinvoiman. Samaan aikaan menestyjät rakentavat tulevaisuuttaan jo ennen kuin muut ymmärtävät, että peli on muuttunut. Miten johdat organisaatiosi pois reaktiivisesta ajattelusta kohti todellista uudistumiskykyä?
1. Älä jalkauta strategiaa. Sytytä roihu.
Strategia, joka tarvitsee ”jalkauttamista”, ei ole strategia – vaan vieras kieli, jota kukaan ei ymmärrä. Herätä ajattelua: Mikä tekee meistä ainutlaatuisia? Miksi tämä inspiroi meitä? Uudistuminen ja innostus syntyy siitä, että ihmiset tuntevat olevansa osa jotain isompaa ja merkityksellistä.
2. Luo ympäristö, jossa epäonnistuminen on etuoikeus oppia.
Uudistumista tapahtuu vain, jos on lupa kokeilla, kompastua ja oppia. Jos organisaatiosi ei salli virheitä, se ei salli kasvua. Miten teillä suhtaudutaan siihen, kun joku uskaltaa rikkoa vanhoja kaavoja?
3. Muutoskyky on selviytymistä. Uudistumiskyky on kilpailuedun lähde.
On helppoa sanoa, että ”sopeudumme muutoksiin”. Mutta kuka haluaa olla se, joka aina vain sopeutuu, kun muut määrittelevät pelin? Uudistuvat organisaatiot eivät odota seuraavaa markkinamurrosta, vaan luovat sen itse. Älä kysy: ”Miten reagoimme kilpailuun?” Kysy: ”Miten rakennamme jotain, mitä muut eivät ole vielä edes huomanneet?”
4. Lopeta vanhan optimointi. Luo uutta.
Jos kaiken energianne vie nykyisten prosessien hiominen, organisaationne on kuin täydellisesti öljytty vanha kone – mutta silti vanha. Maailmaa eivät muuta ne, jotka optimoivat olemassa olevaa – vaan ne, jotka keksivät jotain täysin uutta ja erottuvaa arvoa. Tehdäänkö Teillä asioita vain siksi, että ”näin on aina tehty”?
5. Johtamisen tärkein tehtävä. Anna ihmisille vapautta ja syy syttyä.
Onko Teidän organisaatiossanne kenellä tahansa lupa kysyä ”Mitä jos tekisimme tämän täysin eri tavalla?” Ihmiset uudistuvat vasta, kun heillä on vapaus ja syy syttyä uudistumiseen.
Lopuksi. Mitä jos emme vain parantaisi, vaan mullistaisimme tapamme ajatella ja toimia?
Useimmat organisaatiot kysyvät: ”Miten voimme tehdä tämän paremmin?” mutta uudistujat kysyvät: ”Mitä jos loisimme jotain, mitä kukaan ei ole vielä keksinyt?”
Heräsikö ajatuksia? Syntyikö oivalluksia? Haluaisitko jakaa niitä kanssamme? Se onnistuu LinkedInissä!

Kirjoittaja, Tomi Kasurinen, on DreamLeader Oy:n toimitusjohtaja ja perustaja. Hän on uuden ajan johtamisen ja työyhteisön kehittämistyön kokenut erityisosaaja.
Tomi yhdistää strategisen ajattelun, organisaation suorituskyvyn, kulttuurin ja ihmisten johtamisen saumattomasti yhteen – yhdeksi johdettavaksi kokonaisuudeksi, jonka johtamista kehitetään organisaation
johtamiskyvykkyyden kehittämisen keinoin.
”Kyvykkyys johtaa on enemmän kuin yksilön tieto, taito tai ominaisuus.”
Lue lisää täältä: Dreamleader Oy